Stichting de Zaanse Kaper

Over de stichting

Wie zijn wij?

Stichting De Zaanse Kaper houdt zich bezig met de geschiedenis van het kostuum in de Zaanstreek uit de periode 1750-1910. Opgericht naar aanleiding van het 500-jarig bestaan van Zaandijk in 1994. Er bleken veel sieraden bewaard te zijn gebleven uit de tijd dat de oorijzer dracht nog algemeen was, van waaruit een fascinatie en specialisatie over het Zaanse kostuum van de laat achttiende eeuw is ontsprongen.

Doelstelling

Stichting de Zaanse Kaper stelt zich tot doel het wekken en onderhouden van de belangstelling voor het Zaans cultureel erfgoed op het gebied van kostuum, mode en streekdracht. Wij stimuleren bestudering, presentatie en behoud van kleding en bijbehorende accessoires en het maken van replicakostuums. Er worden o.a. lezingen gegeven en wij showen zelfgemaakte replicakostuums van de gegoede middenstand uit de 18e en 19e eeuw. De stichting is genoemd naar de kaper, het bijzondere hoofddeksel dat de vrouwen droegen. Hij diende om de kap (de hoofdtooi van gouden en zilveren sieraden) te beschermen, buiten en in openbare gelegenheden zoals de kerk en de schouwburg.

Het Zaans kostuum

Het kostuum van zowel de vrouwen als de mannen is een navolging van de modedracht uit die tijd, waarbij de vrouwen dit combineren met de oorijzerdracht van de Zaanstreek. De oorijzerdracht en de bijbehorende kanten mutsen veranderden met de mode mee.

 

Stichting De Zaanse Kaper houdt zich bezig met de geschiedenis van het kostuum in de Zaanstreek uit de periode 1750-1910.  Iedereen die de doelstelling van de Zaanse Kaper onderschrijft kan lid worden. Alle kostuums worden zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt van antieke originelen of met behulp van patroonboeken. De patronen kunnen ook voor ons op maat gemaakt worden. De leden maken zelf de replicakostuums, enige kennis van handwerktechnieken, met name naaien is dus nodig. Voor aspirant-leden geldt een kennismakingsperiode van 6 maanden, alvorens lid te kunnen worden.

Heb je interesse, een vraag of een opmerking? 
Ga naar ons contactformulier en wij nemen contact met je op, om je volledig te informeren.S