Wie zijn wij?
Kostuumgroep De Zaanse Kaper is een groep mensen die zich bezighoudt met de historie van het kostuum in de Zaanstreek uit de periode 1750 – 1910. De Zaanse Kaper is opgericht naar aanleiding van het 500-jarig bestaan van Zaandijk in 1994. in de Zaanstreek bleken nog veel sieraden bewaard te zijn uit de tijd dat de oorijzerdracht nog algemeen was.
Doelstelling
De Zaanse Kaper stelt zich tot doel het wekken en onderhouden van de belangstelling voor het Zaans cultureel erfgoed op het gebied van kostuum, mode en streekdracht. Wij stimuleren bestudering, presentatie en behoud van kleding en bijbehorende accessoires en het maken van replicakostuums. Er worden o.a. lezingen gegeven en wij showen zelfgemaakte replicakostuums van de gegoede middenstand uit de 18e en 19e eeuw. De groep is genoemd naar de kaper, het bijzondere hoofddeksel dat de vrouwen droegen. Hij diende om de kap (de hoofdtooi van gouden en zilveren sieraden) te beschermen, buiten en in openbare gelegenheden zoals de kerk en de schouwburg.

Het Zaans kostuum
Het kostuum van zowel de vrouwen als de mannen is een navolging van de modedracht uit die tijd, waarbij de vrouwen dit combineren met de oorijzerdracht van de Zaanstreek. De oorijzerdracht en de bijbehorende kanten mutsen veranderden met de mode mee.

De Zaanse Kaper is een kleine groep van 17 mensen. Iedereen die de doelstelling van de Zaanse Kaper onderschrijft kan lid worden. Alle kostuums worden zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt van antieke originelen of met behulp van patroonboeken. Alle kostuums worden zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt van antieke originelen of met behulp van patroonboeken. De patronen kunnen ook voor ons op maat gemaakt worden. De leden maken zelf de replicakostuums, enige kennis van handwerktechnieken, met name naaien is dus nodig. Voor aspirant-leden geldt een kennismakingsperiode van 6 maanden, alvorens lid te kunnen worden.
Heb je interesse, een vraag of een opmerking?
Ga naar ons contactformulier en wij nemen contact met je op, om je volledig te informeren.