Show in Zaans museum 14 januari 2024

Show in Zaans museum 14 januari 2024

Zondag 14 januari gaf stichting de Zaanse Kaper een show voor een bomvolle zaal in het Zaans Museum. 

Enkele nieuwe leden van onze stichting konden eindelijk, na ruim een jaar arbeid, hun gereconstrueerde 18e eeuwse Zaanse kostuums tonen. Ze maakten daarmee hun debuut op de catwalk, samen met de overige kapers in een show voor publiek. 

Daarna werden twee vrouwen van het hemd af aan aangekleed. Eén als vertegenwoordiger van de arbeider stand en één van de gegoede middenstand. Het publiek vond het fascinerend om zowel de overeenkomsten als de verschillen te zien.

Vervolgens kwam de rest van de groep laten zien, hoeveel verschillende versies er van de kleding en de hoofdtooi uit die tijd bestaan. Er waren naast kapers ook zonnehoeden te zien.

Als kers op de taart kwam kunstenaar Teresa van Twuyver haar ‘Zaanse kostuum’ uit het jaar 2090 laten zien en toelichten. In haar project Zaankogerland 2090 schetst zij een beeld van de Zaanse kleding na meerdere klimaatrampen als bijna alles onder water staat.

Uitzet2090: Zaanse streekdracht na de Ergst Denkbare Overstroming – INDIGENOUS DUTCH

Op onderstaande foto’s ziet u enkele van onze nieuwe leden en een groepsfoto van een grootste deel van Stichting de Zaanse kaper.