Koninklijke onderscheiding voor Inge Bosman

Koninklijke onderscheiding voor Inge Bosman

Op vrijdag 3 juli 2020 waren een aantal van onze vereniging samen met Inge Bosman, die al eerder dit jaar bezoek kreeg van burgemeester Jan Hamming, aanwezig bij de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen in het Zaantheater in Zaandam. Ondanks de onderlinge afstand en het kleine gezelschap had de gemeente er toch een mooi feestje van gemaakt.

Waar de jaarlijkse lintjesregen normaal gesproken georganiseerd wordt op een plek zoals het Zaantheater ging de burgemeester, in verband met de coronamaatregelen, langs bij (een deel van) de Zaankanters die een Koninklijke onderscheiding kregen. Zo heeft Inge Bosman vrijdag 24 april van burgemeester Jan Hamming een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving.

Bij het Zaans Museum is Inge Bosman jarenlang vrijwilliger geweest en heeft ze onderzoek verricht naar de textielcollectie uit de Zaanstreek en de collectie beschreven. Bij museum Het Noorderhuis op de Zaanse Schans adviseerde ze over de inrichting van tentoonstellingen. Ook is Bosman lange tijd betrokken geweest bij het Honig Breethuis te Zaandijk.

Inge is ook nog betrokken geweest bij de Nederlandse Kostuum Vereniging en de Stichting kostuumschouw Amsterdam Museum. 

Tot slot is Inge mede-oprichter van de Zaanse Kaper, en nog steeds de drijvende kracht achter deze kostuumvereniging. Vanaf 1994 maakt ze zelf de historische kostuums. Ze heeft heel veel onderzoek gedaan naar de Zaanse kostuums, organiseert exposities, geeft presentaties en begeleidt leden in het maken van replica-kostuums.