De Zaanse Kaper

De Zaanse Kaper is opgericht naar aanleiding van het 500 jarig bestaan van Zaandijk in 1994. In de Zaanstreek bleken nog veel sieraden bewaard te zijn uit de tijd dat de oorijzerdracht nog algemeen was.

Doelstelling

De Zaanse Kaper stelt zich tot doel het wekken en onderhouden van de belangstelling voor het Zaans cultureel erfgoed op het gebied van kostuum, mode en streekdracht. Wij stimuleren bestudering, presentatie en behoud van kleding en bijbehorende accessoires en het maken van replicakostuums. Er worden o.a. lezingen gegeven en wij showen zelfgemaakte replicakostuums van de gegoede middenstand uit de 18e en 19e eeuw.

De groep is genoemd naar de kaper, het bijzondere hoofddeksel dat de vrouwen droegen. Hij diende om de kap (de hoofdtooi van gouden en zilveren sieraden) te beschermen, buiten en in openbare gelegenheden zoals de kerk en de schouwburg.

Het Zaans kostuum

Het kostuum van zowel de vrouwen als de mannen is een navolging van de modedracht uit die tijd, waarbij de vrouwen dit combineren met de oorijzerdracht van de Zaanstreek. De oorijzerdracht en de bijbehorende kanten mutsen veranderden met de mode mee.