Historische kostuumgroep De Zaanse Kaper zoekt nieuwe leden

Historische kostuumgroep De Zaanse Kaper zoekt nieuwe leden

De Zaanse Kaper is opgericht in 1994 en al vele jaren actief op het gebied van Zaanse streekdracht en mode uit de 18e en 19e eeuw. De groep is genoemd naar de kaper, een bijzondere hoofddeksel dat de vrouwen buiten droegen ter bescherming van hun gouden en zilveren hoofdsieraden. Zoals men tegenwoordig een luxe auto voor de deur wil hebben om te laten zien dat men welgesteld is, zo straalden de dames van toen met kostbare streekdracht uit dat hun echtgenoot zijn financiën op orde had. Ook waren de prachtige sieraden een appeltje voor de dorst voor als het wat slechter ging. De Zaanse klederdracht is zeer kleurrijk vergeleken met andere klederdrachten in het land. Zijden, of wollen damasten stoffen werden gebruikt voor de bovenkleding evenals de gebloemde sits. Sits is een glanzende katoenen stof met bloempatronen, oorspronkelijk door de VOC uit India geïmporteerd. Deze dure stof was bijzonder geliefd en werd veel gebruikt voor kleding.
Gelukkig is er tegenwoordig meer historisch besef en aandacht voor ons verleden en leeft de Zaanse klederdracht weer bij vele mensen en wil men het ook het weer leren maken. De Zaanse Kaper bestaat momenteel uit 16 mensen. Alle kostuums worden zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt van antieke originelen of met behulp van patroonboeken die tegenwoordig weer te koop zijn. Met deze zelfgemaakte kleding worden ook modeshows gegeven.

Binnenkort starten we weer een nieuwe opleiding om zelf een kostuum te naaien. Een naaimachine is niet nodig want alles wordt met de hand genaaid. Heeft u belangstelling of wilt u meer informatie over de opleiding, neem dan gerust contact met ons op via de website: www.zaansekaper.nl

Ook kunt op afspraak langs komen in het Honig Breethuis, Lagedijk 80 in Zaandijk. Wij zitten iedere 3de maandag van de maand van 9.30-12.30 uur hier te naaien.

Inmiddels is dit ook in de publiciteit gekomen, zie de Orkaan en op Youtube maar ook in de Rodi nieuwsbladen.