Pinksterblom op de schans

Pinksterblom op de schans

Op 20 en 21 mei (tweede en derde pinksterdag) waren de kapers te vinden op de Zaanse Schans waar zij een heus oud-Nederlands folkloristisch gebruik nieuw leven in hebben geblazen; namelijk die van de Pinksterblom.
De Pinksterblom of Pinksterbruid, ook wel het mooiste meisje van het dorp, droeg een soort bruidsjurk en werd door haar vriendinnen rondgedragen door het dorp. Zij zong daarbij liedjes, wat met geld beloond kon worden door omstanders. Aan haar kostuum hingen allerlei kostbaarheden: zilveren lepels, beugeltassen, sieraden, enzovoort. Ook droegen de bruid en haar vriendinnen bloemenkransen op het hoofd. Alles was zeker voor die tijd enorm over de top.
Dit feest werd gehouden om de lente te vieren in samenhang met de hoop op een vruchtbare oogst en wie weet ook wel nieuw ontluikende liefde voor de bruid of één van haar vriendinnen.

Het waren twee prachtige dagen met veel belangstelling van jong en oud, en van over de hele wereld. De bruiden van dit jaar hebben nog geen huwelijksaanzoeken ontvangen! Wie weet volgend jaar…