Lintje voor Inge Bosman

Inge Bosman heeft vrijdag 24 april van burgemeester Jan Hamming een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving.

Waar de jaarlijkse lintjesregen normaal gesproken georganiseerd wordt op een plek zoals het Zaantheater ging de burgemeester, in verband met de coronamaatregelen, langs bij (een deel van) de Zaankanters die een Koninklijke onderscheiding kregen. Hij verraste Inge Bosman op afstand met het nieuws. Ook vertelde de burgemeester dat het officiële opspelden van de versierselen later in feestelijke sfeer zal plaatsvinden.

Bij het Zaans Museum is Inge Bosman jarenlang vrijwilliger geweest en heeft ze onderzoek verricht naar de textielcollectie uit de Zaanstreek en de collectie beschreven. Bij museum Het Noorderhuis op de Zaanse Schans adviseerde ze over de inrichting van tentoonstellingen. Ook is Bosman lange tijd betrokken geweest bij het Honig Breethuis te Zaandijk.

Inge is ook nog betrokken geweest bij de Nederlandse Kostuum Vereniging en de Stichting kostuumschouw Amsterdam Museum. 

Tot slot is Inge mede-oprichter van de Zaanse Kaper, en nog steeds de drijvende kracht achter deze kostuumvereniging. Vanaf 1994 maakt ze zelf de historische kostuums. Ze heeft heel veel onderzoek gedaan naar de Zaanse kostuums, organiseert exposities, geeft presentaties en begeleidt leden in het maken van replica-kostuums.